بشریت به سبب بهرهمندی از عقل و اختیار، مسئول سرنوشت خود بوده و لازم است برنامه زندگی و مسیر حرکت خود را به نحوی تنظیم کند که علاوه بر سعادت دنیوی به سعادت اخروی نیز دست پیدا کند. رسیدن به این هدف متعالی امر آسانی نبوده و نیاز به تلاش و کوشش فراوان دارد تا فرد از عقبات سخت کمال بهسلامتی عبور کرده و با ورود به وادی ایمن، سعادت دنیوی و اخروی خود را تضمین نماید. سپری کردن این مراحل سخت و پیچیده، بدون بهرهمندی از راهنماییهای لازم و با تکیهبر آزمونوخطا، امری غیرممکن بوده و انسان نخواهد توانست به هدف عالی خلقت خود نائل گردد. خالق عالم، بشر را در این وادی سخت و پیچیده تنها نگذاشته و به سبب لطف و رحمت خود، آنها را به سه پیامبر و راهنمای درونی مجهز کرده است بهنامهای فطرت، وجدان و عقل. استفاده بهینه از این سه پیامبر درونی میتواند فرد را از انحراف بازداشته و زمینه پذیرش سایر راهنماییها و پیامبران بیرونی را فراهم سازد. وجود اختیار و کششهای نفسانی انسان، چهبسا مانع بزرگی در موفقیت بشر در فرمان بری از پیامبران درونی باشد؛ لذا خداوند برای تکمیل راهنمایی و اتمامحجت، پیامبران متعدد بیرونی هم مبعوث کرده تا با ارسال تعالیم هدایتی خود به این پیامبران بیرونی و مأمور کردن آنها به ابلاغ تعالیم ارسالی، امکان گذر بشریت از عقبات سخت کمال را فراهم نموده و بشریت را به وادی ایمن و کمال و سعادت واقعی رهنمون شود.
انبیا و پیامبران موظف بودهاند که هر آنچه خدا امر میکند عیناً آن را به بشریت ابلاغ کرده و در عملی کردن آن تلاش کنند؛ بنابراین پیامبران مأمور بودند که هدایت و راهنمایی خود را مبتنی بر نسخه شفابخش آسمانی مبتنی کرده و از اضافه و یا کم کردن آنچه خدا بیان فرموده جدا پرهیز نمایند؛ بنابراین نیاز به راهنمایی آسمانی مطرح بود و لذا خداوند متناسب با شرایط زمان و سطح فهم و ادراک بشری، کتابهای متعددی ارسال داشت که پس از ابلاغ آنها توسط پیامبران، با مرور زمان اندک بهاتفاق آنها تحریف شده و یا از بین رفتند. با عنایت به غرض هدایتی خدا در آفرینش و رها نکردن انسانها بدون سرپرست و راهنما، دینی خاتم به همراه کتاب و پیامبری خاتم از جانب خدا ارسال شد تا بشریت برای ابد، صاحب راهنما و کتاب شوند. لازمه وصول به این هدف، حفظ سلامتی آخرین کتاب نازلشده است.
برخلاف دیگر کتابهای آسمانی نازل شده پیشین، حفاظت از کتاب قرآن که از شرایط ویژهای برخوردار است را خداوند خود عهدهدار شده است. تبیین این مسئولیت و تشریح متعلقات حفاظت الهی از قرآن را نوشته حاضر بر عهده دارد.
در این راستا تلاش شده است ضمن اشاره به کتب آسمانی ارسالشده از جانب خدا و تبیین سرنوشت کتب ادیان ابراهیمی، به متعلقات و جوانب حفاظت خداوند از قرآن به شیوه توصیفی – تحلیلی پرداخته شود. این اقدام، گامی بسیار کوچک و تلاشی ناچیز و تحفهای درویشانه است در تبیین این امر که بهتناسب شرایط و اقتضای حجم کتاب، بهصورت خیلی مختصر و گذرا به برخی از مطالب مرتبط اشاره شده است به این امید که اندیشمندان خلاق و متخصصان امر، با نگاه کریمانه به نوشته حاضر، در رفع نواقص و تکمیل بحث، گامهای ارزندهای را بردارند.
پیشگفتار/5
فصل اول: کلیاتی درباره انبیای الهی و کتب آسمانی/9
فصل دوم: حفاظت از کتابهای آسمانی و سرانجام آنها/21
فصل سوم: حفاظت ابدی خدا از آخرین کتاب آسمانی/39
نتیجهگیری نهایی92
منابع/96
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
علوم انسانی |
دین
|